fbpx

Nyårslöften och att skapa nya vanor

Januari förknippas ofta med nyårslöften, förändring och en början på någonting nytt. Nytt år och nya möjligheter. ”New year, new me”. Ibland går vi  människor in till 100% och ger oss själva löftet att göra en helomvändning under inkommande år. Kanske säger vi att vi ska börja träna varje dag, börja med en strikt diet eller kanske något helt annat. Kanske känner vi oss supertaggade till en början, men så tappar vi motivationen efter att ha missat ett pass eller i ett svagt ögonblick vräkt i oss en massa skräpmat.

Faller du ofta i den där fällan att du ger ett nyårslöfte som du inte klarar av att hålla? Har du någon gång tänkt på varför det kanske inte lyckas? Skapar du nyårlöften enligt vad du känner att du borde uppnå får att den sociala normen säger att du borde vara/göra på ett visst sätt eller skapar du nyårlöften för att det verkligen betyder något och känns viktigt för dig? Varför är det viktigt för dig? Chansen att du ska hålla ditt löfte blir större om du vet ditt varför oavsätt vad andra tycker. Varför vill DU hålla ditt löfte? Är svaret  någonting i stil med ”för att min partner tycker jag borde tappa några kilon”, ”för att min läkare sa att jag borde börja motionera” eller  är det ”för att jag vill känna mig piggare och friskare så att jag kan njuta mera av livet”. Det spelar ingen roll hur många gånger någon annan påpekar att du borde göra si eller så förrän du själv inser varför det skulle vara värt det. Förrän du ser mer fördelar med att förändra dig och fler nackdelar med att fortsätta som du tidigare gjort. Människan är lat till sin natur och trivs bra i bekvämlighetszonen, det krävs en hel del för att vi ska förändra oss.

Personligen tycker jag att ”löfte” låter så stelt och så absolut, jag föredrar att använda mig av att ”skapa nya vanor”, för i grund och botten är det ju oftast just det vi gör och nya vanor kan man skapa när som helst oavsätt om det är januari eller december. Knappast har du tänkt börja träna i år för att sedan strunta i det när året är slut. Tanken bakom hoppas jag är att du vill skapa en hälsosammare livsstil så att du får må bra även när 2022 är slut. Att skapa hälsosamma vanor händer  inte över en natt eller ett par veckor. Vanor skapas genom små förändringar som du passar in i din vardag och verkligen ser till att du gör regelbundet. Bättre att du promenerar till och från jobbet dagligen än att du helt tar ut dig en gång på gymmet.

En annan orsak till varför jag föredrar att ”skapa nya vanor” framom att ge ett ”nyårslöfte” är för att en vana kan du anpassa vart efter du börjar på och lite ser hur det går. Du kan se till att skräddarsy den just för dig. Kanske du satte ribban lite väl högt till en början? Okej vi startar lägre. Inser du efter en tid att du verkligen inte vill stiga upp så där tidigt? Fine, gör det på kvällen istället. Grejen med nya vanor är att du ska få dem att fungera för dig, dina önskningar och dina behov. Att ditt VARFÖR kommer från DIG och ingen annan.

Under 2021 skapade jag en ny vana i form av en ny morgonrutin. Jag har alltid njutit av att sova så länge jag kan på morgonen, så att stiga upp tidigare än jag egentligen behöver har aldrig tidigare funnits på kartan. I somras bestämde jag mig för att börja meditera 10 minuter varje vardagsmorgon följt av ett podavsnitt under tiden jag äter min frukost. Att börja en ny dag med lugn och ro, djup andning och inspiration visade sig ge mig en sådan fin start på dagen att jag har fortsatt  ända tills denna dag. Skulle jag tänka att ”någon gång under dagen ska jag meditera” finns det en stor risk att jag skulle glömma bort det bland allt annat som vardagen bjuder på eller också skulle jag komma på det så sent att jag känner mig för trött och tänker att ”äh, jag gör det imorgon istället”. Därför är det så mycket bättre att ha en specifik tidpunkt för din nya vana, eller att du utför den i samband med en annan vana som du gör dagligen, t.ex. efter att du borstat tänderna, för att lättare komma ihåg den.  Fick nyligen veta att detta kallas för ”habit stacking” på engelska, att du liksom staplar dina vanor ovanpå varandra. Ett annat tips är att sätta ett rött kryss i din kalender för varje gång du utfört vanan, då kommer du inte vilja bryta mönstret. För varje gång du gjort din grej, uppnått ditt mål för dagen och kanske ritat in ditt röda kryss i kalender, kommer du att känna en skön känsla av välbehag och för varje gång ökar din självtillit för att du höll ditt löfte till dig själv. Om allt annat går åt skogen och alla andra sviker dig under dagen så vet du i alla fall att du i alla lägen kan lita på dig själv.

När det kommer till att skapa nya vanor, tror jag starkt på kraften i de lilla. Börja så smått att det inte känns som någon stor grej till en början, men håll dig till det. Börjar du för intensivt är risken att du ger upp snabbare, men börjar du smått så kan du trappa upp intensiteten/tiden du lägger ner på din nya vana. Jag hörde i ett poddavsnitt  nyligen att man ska börja bete sig som den person man vill vara och enligt de värderingar man har, istället för att fokusera så mycket på slutmålet. Så om du vill vara en person som tränar regelbundet, se till att du gör det oavsätt om du känner att du inte orkar/har tid. Sätt upp ett minimum mål att du ska träna 4 minuter och om du sen är för trött eller inte hinner så har du i alla fall tränat och bygger på din image som ”en person som tränar”. Ofta slutar vi inte efter 4 minuter, men det är det som krävs för att komma igång och skapa ett momentum och gör att vi ofta forstätter en stund till, men alla minuter efter det blir en bonus. Samma sak gäller om du vill börja skriva dagbok eller kanske en hel bok. Sätt upp ett minimum mål att skriva 2 rader varje dag. Bara två rader, det kan vem som helst. Tänk vad mycket du då har skrivit efter ett år.

[Fotot är taget en kall vinterdag i min hemby]

Som mental coach kan jag hjälpa dig när det kommer till dina målsättningar och skapandet av nya vanor. Allt från att hjälpa dig att definiera dina mål till hur du ska ta dig dit och även som en peppande motivator på vägen, som håller dig ansvarig för att göra jobbet. Hör jättegärna av dig ifall du har frågor eller vill boka tid för coaching.

Dela inlägget:

Flera inlägg

Denna hemsida använder kakor för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter att surfa på den här webbplatsen godkänner du användandet.

Här kan du läsa mer om hur kakorna används.